Total Pageviews

Wednesday, June 29, 2011

Permata yang hilang…insan yang cemerlang..

Sabar…jangan senyum dulu kepada follower2 samlaila…tajuk tak mencerminkan entry..mcm niat x menghalalkan cara gak laa..Mungkin orang-orang yang sedang menantikan hari bahagia terutama sang lelaki akan menggunakan keyword ini (permata yang hilang) untuk search di Google atau pon Bing. Ye lah, persiapan lain sudah cukup lengkap mcm lembu, ayam, dedak, friskis untuk kenduri kahwin..di samping itu, dlm perspektif sang lelaki pula, mereka sudah pasti nk perform menjelang mlm nnti kan..so..aku mintak maaf awal-awal kalu korang terbaca blog samlaila ni selepas korang sume menggunakan keyword ni..bak kata Amir..”I’m sorry”..(smbil kedue2 belah tgn digenggam dan merendahkan badan sedikit)..Macam razman, si kain burok itu, sudah tidak perlu search lagi kerna permata yang hilang versi PDF sudah pon ter’save’ dlm laptop nya..alasannya mudah..

“aku nk kwin ngan azza msti belajar sume bnde ni ciko..dah nk kwin da tahun dpn..kena la cari dulu permata yang hilang itu”.dah jumpe baru bleh cari permata aku plak..” (permata man ialah azza seperti yang kite sedia maklum)…

Aku saje tulis entry ni..sbb ramai dah membe2 aku nk kwin..ble fkir blik..dulu aku keliling pinggang pmpuan..kalu pinggang kekanan langgar pompuan…kalu pinggang kekiri langgar pmpuan..tp syukur la..pinggang xpnah kedepan n blakang lg stakat ni..mungkin menunggu yang halal kot..perot pon kedepan..mksdnye aku ade extra pinggang..so..extra gak la  awek aku dulu..tp end up..aku gak kawin lmbt.. dalam bulan 7 ni je..membe opis aku kawin…membe lunch aku..pas2 pulak membe kt MRSM dulu..biro agama lagi tuh dulu..tp agaknye tahap gatal die lg tggi dri aku sbb tu la die kwin dulu kot..tu aku blom campur lagi membe2 pmpuan aku yang dah kwin dan ade yg dah dpt baby..bangga aku bile membe2 pmpuan aku sume subur..2 untungnye kenal ngan ciko ni..

Kalau aku tgk sejarah abang aku..umur 23 da tunang..umur 24 kwin..25 da ad ank..skang umur die 29 tahun, sudah memiliki 2 orang cahaya mata, 2 buah kete, 2 buah umah cume bini je ade 1..kalu wat comparison between aku ngan abang aku..aku xde cahaya mata, xde plak bini…awek pon xde..2 buah kete?2 buah umah?..biarkan kepada sesiapa yg mengenali aku sahaja yang tahu…

Sekarang ble kte tgk dan dgr, byk sgt da berlaku penceraian dlm kalangan pasangan-pasangan suami isteri kt negara kite ni..x kurang pula kpd mereka yg berkapel..kapel jap je..kapel due tige org dlm 1 mase..pas2 clash..then cari len..awek berlambak kan skang.pilih je yg mane nk..(ape ko ingt pmpuan ni mcm boxer merah membe aku kebab?..boleh tukar-tukar hari2?)..korang tau..ape mksd syg tu?..ape mksud bnci pulak?..tanye diri korang..korang syg pasangan korang smpai sggup buat ape saje untuk diorg?ade korang bg mase n perhatian? Ade korang curang?..ade korang tipu2 pasangan korang?..ade korang jage pasangan korang tu?..jwb dulu..nanti korang tau pe 2 mksd syg..ni syg untuk wat laki atau bini tau!!..bukan untuk berlendir ok!!..

Aku rase terpanggil..terpanggil untuk share tips-tips mcm mane nk elak penceraian atau clash..mcm mane nk elak gadoh..n mcm mane nk jd pasangan bahagia…seblom 2..izinkan aku jd Doktor Fadzilah kam aiwantukam..

Yep..yep..(smbil due2 tgn di agkt)..assalamualaikum..slmt pg..salam satu Malaysia..yep..yep..pagi ni..yep..yep..bersama kita lagi dalam rancangan..motivasi pagi..yep..yep…arini saya ingin membincangkan…yep..yep..1 topik yang cukup manis..yep..yep..cukup indah..dan juga ckup pahit..iaitu..perkahwinan, penceraian dan anda..yep..yep…ni ustad nak bg tips..tips..(smbil due-due tgn di agkt dan kedue2 jari telunjuk and hantu digerak2kan)..bagaimana nak jadi pasangan yang hebat, mantap dan suci…bersih dari segala pertelingkahan..yep..yep..

Sgt mudah ye tuan puan..yep..yep..nk elak gaduh mudah..yep..yep..dlm pasangan..ade due orang..laki dan pmpuan..bukan laki dan pondan ye..yep..yep..due principle yg perlu di ambil kira ialah trust and understand..2 ckup..yep..yep..pmpuan kne trust lelaki..dan lelaki kene faham pmpuan..trust and understand..yep..yep..lelaki kne faham yang pmpuan ni pelik..mereka pon xtau mereka ni pelik..kite ni laki..yep..yep..kene faham..dan selami dunia wanita dan selami lautan dalam..yep..yep..kalu xfhm..tanye..kalu xtanye..sesat jalan..yep..yep..fhmkn pmpuan..fhm sedalam2nya..yep..yep..selami ati mereka..selami lautan dalam..yep..yep..sebgai contoh..shopping kasut..yep..yep..knape laki xsuke ikut pmpuan  shopping..kerana..pmpuan..mule2 skali akan tgk 1 kasut..lame..lame sgt..pas2 akan g tmpt len..tgk tgk dulu..dah abis sume tgk kasut barulah patah balik kt tmpt mule2 td..n barulah beli..sang lelaki..akan berase boring..yep..yep..bagaimana nk fhm dlm keadaan ni..sgt mudah ye tuan2..yep..yep..diam kan aje rentak mereka..ikut sahaja..bile abis je shopping..dalam kereta..tnjuk kan waktu pada pmpuan tersebut..n tnjukkan resit pembelian td..lantas dengan macho sang lelaki perlu ckp mcm ni…

“I have spent time, money, and effort for u..I understood that u are a woman..difficult to understand..I am trying every single second to understand u..to win your heart..I have no idea what is the status right now..whether u love me or not..u want to marry me or not..you will live together with me or not.. but believe me..if u convert my time to money..its priceless..

Yep..yep..nmpk x td?..kalu pmpuan x appreciate kita pon at least diorg akn reduce diorg nye mase ble kua shopping nnti..untuk sang pmpuan pula..kene la trust ur man..trust!!..penting sgt2..yep..yep..ble kte trust..xkn timbul sebarang syak wasangka..mahupon syak fin (Shark fin) ataupon syakalakababey syakalakababey..yep..yep…lumrah pmpuan mmg jeles..mmg cpt trase..sensitif..tp ble kite trust lelaki kite nescaya pergaduhan-pergaduhan dpt dibendung tanpa pergi ke bandung..yep..yep..pmpuan..jgn cpt melatah..jgn cpt sgt ucap bnci..jgn mudah menuding jari..jgn mudah marahkan lelaki..jgn..fikir dlu..sbelom berkata..kerana mulut badan binasa..sesungguhnya cinta itu indah..lg indah jika bahagia..yep..yep..

Ingt…penceraian merupakan jalan yang pling akhir..ape yg pling penting?..toleransi…bukan tolemandi..yep..yep..berbincang dulu..jgn gdo2..kalu gdo..pastikan sblom tdo kite maafkn sesame kite supaye esok kta bangun kita senyum dan mencari blik pasangan kite..hanya ade due hati..yep..yep..due hati yang sling menyanyangi..ilang 1 ati..1 ati lagi akan merana…hargai pasangan kite selagi die ade..jgn 1 ari nnti..yep..yep..ble die da xde..baru kite nk mencari..jangan..mase itu..nanges air mate nanah sekali pon mmg xkn dpt blik semua memori indah bile kte bersama seperti skarang..appreciate ur loved one..yep..yep..kite xtau pe akn jd esok…2 kekurangan kite…kalu kite tau ape akn jd..skang gak kite prepare supaya kte dpt elak yg buruk2 terjadi…ingt..sayangi pasangan anda..hargai mereka..ucapkan kate2 syg..ucpkn kate2 rindu..smpai mase kawinlah..dan berbahagialah hingga anak cucu..

Seblom ustad undur diri pg ni..ustad nk smpaikan serangkap pantun..yep..yep..

Ikang siakak ikang sembilang,
Bakpe sembilang bukangnye lapang,
Bakpe mung nok cari permate hok ilang,
Tok amboh ko jadi insang yang cemerlang.

5 comments:

Kapten Atok said...

mcm pernah baca entri man

org takder awek ni memang pakar bg nasihat percintaan

HAHA

n0n0n said...

yg lain sronok dh bace....tp bila lu masuk part ustaz tu,trus aku skip....byk sgt yep2 nye....penat nk bce...haaaaa semputtttt....hahahaha...btw nice topic...mcm bru lps g kursus kawen je bro?ahaks

Amirul Faiz said...

kapten atok...memang aku xde awek dowh..meh bg sorg kt aku...

nonon..2 ko silap...ko kne bace yep2..yep 2 gak..bykn aku bg ceramah...hahaha..aku xpnah bg kursus kwin lg bro..

n0n0n said...

hahahaha....yg aku trbayang bkn nye ko yg bg ceramah tp johan raja lawak tu....ahahaha

Amirul Faiz said...

nonon...haha..ko byk sgt tgk raje lawak ni bro..yep..yep..