Total Pageviews

Wednesday, June 8, 2011

Rapuhnye kayu itu,,,,,

BODOH MACAM KAYU!!!!!!...

itulah yg selalu di ungkapkan oleh kebanyakan orang bile marahkn sesorg kn?..apabila marah menyelubungi diri, manusia acap kali disamekn dengan flora dan fauna..padahal manusia adalah secukup2 sempurna kejadiannya...insan yang cemerlang datangnya dari akal yg suci, jiwa yang bersih dan hati yang..mantapp..yep..yep..

ade byk jenis kayu..kayu jati..kayu cengal..kayu kayan..restoran kayu..nak cari kayu..nak cari kayu..

tp..aku bukanlah nak ceritakan pasal kayu2 seperti perenggan di atas..kayu yg aku maksudkan ialah..............perempuan....ye...perempuan....kaum-kaum hawa di luar sana...maafkn aku..aku susun jari mintk ampun ye..aku bukan nk ckp korg bodoh mcm kayu..ataupon keras mcm kayu jati..mahupon korg sedap mcm mkn kt restoran kayu..tidak sama sekali...jgn slah fhm..jom ikut aku ke perenggan seterusnya....

kenapa kayu?..ye...pmpuan mcm kayu!!!!...yg teramatlah rapuhnya...suma tahukan perempuan ni berasal dari tulang rusuk kiri si suami?..tulang rusuk itu kan bengkok...pernah tanye x nape die bengkok?nape pmpuan bukan berasal dari tulang belakang?tulang skapula mahupon tulang humerus?...nape mesti tulang rusuk?

so..disini..aku ibaratkan..(bukan itimurkan atau isalatankn ataupon itenggarakan)..tulang rusuk itu seperti kayu..kayu yg bengkok..dan rapuh...siapa anak tokey balak?..kpd siapa2 yg berkenaan...g amik 1 kayu...yg bengkok...tp rapuh...jgn la yg tebal...nipis je ckup...okey...amik kayu 2..dan sentapkn kayu 2 kuat-kuat..aku tau ape kesudahannye...kayu itu akan patah kn...okey...ujikaji kedue..amik kayu len..again...yg rapuh...yg nipis...cube stretkn die perlahan-lahan...slow2 je..pas2 simpan..n sok smbung lg..smpai la kayu 2 stret...snggup trima cabaran?  :)

kepada yg lembap x fhm bahasa 2...meh aku trangkn nape aku ckp mcm 2...pompuan ni ibarat kayu yg nipis, bengkok dan rapuh...kalu sang laki cube bentok sang perempuan dgr kekasaran..dengan tergese-gese..dengan membabi buta..maka...akan spoil la perempuan tu...akan jd semakin truklah die...tp jika kite bentuk die dengan lembut..perlahan2..tiada kekasaran...dan xpnah patah smgt untuk bentok die,nescaya(bukan nescafe) satu hari nnti...akan eloklah perempuan itu..mcm kayu yg aku ckp di perenggan di atas td...

faham kn?..tp...siape yg bertggungjwb membentok si perempuan?mstilah lelaki...suami..sbb 2 la Allah suruh suami jd ketua keluarga...bimbing isteri...kalu isteri wat dose..suami kene ikut msuk nerake..tp kalu suami buat dose...istere boleh bye2 suami die kt neraka...besarkn tggjwb suami?..dan besarkn tggjwb isteri jugak?

kaum2 lelaki..jgn sesekali memandang rendah akan wanita...di bibirnya ada doa..doa yg tiade pit stop nye..di mate nye ade tarikan yg mampu membuatkan si suami cair..di telinga nya ada kuasa, yg mampu mendengar segala rintihan suami dan anak2..di bahu nye ade muatan yang tidak pernah ade hitungan beratnya..di tgn nye ada kesungguhan..yang mampu membesarkn ank2nye dlm ape jua situasi..di dada nya ada minuman yang mampu menghilangkan lapar dan dahaga si anak..di rahim nye ade rumah...yg mampu diduduki oleh makhluk Allah yg kecil..

Dan kaum perempuan..jgn sesekali ingin mencuba setanding dgn kaum lelaki..lelaki dan perempuan saling memerlukan,..dan saling melengkapi..

Aku tulis entry ni sbb membe aku ngadu yg die xtau nk decide putus tunang or x...kwn2 semue...ptus tunang,..penceraian...bukanlah penyelesaian masalah yang terbaek...bergegar arash Allah jika suami isteri bercerai...jadi..kalu ade yg bercinta di luar sana..berbincang la terlebih dahulu..cari jalan penyelesaian...jgn ptus2..jgn cerai2...dlm bercinta hanya ade dua hati...1 hati yg memahami..dan 1 hati lg yg memaafkan...

from now on..u can call me Doctor Love...hehehe...

13 comments:

Mohd Ilman said...

ble mase ko jd dr Love plak nie?

Razman said...

ciko copy dari novel cinta alaf 21 kot kebab...

rafiq said...

dr lepp.
nak sain...

Cinta Madu said...

ini blog ke kitab melayu lama?

Amirul Faiz said...

kebab...bukan dari dulu ke ko ngadu kt aku?..pas2 ko suruh aku pjuk nana kan?lupe?...ramas telur ko kang...

man..celah mane aku copy bro..2 ayat nukilan sendiri..so far baca novel pahlawan pasir salak je..

rafiq..meh dada 2 nak sain..hahaha

cinta madu..ini blog je..kang nk share bende2 bek..bende x bek jgn la ikut k...

muhammad idlan said...

tak best langsung blog ni..blogger dia tak ensem lgsg bg i..huhu

Amirul Faiz said...

hahaha..mcm bapok ko cai..

annie said...

perghhh , memahami macam perempuan doe . ekekek

Amirul Faiz said...

annie..kene la fhm..nnti nk kwin ngan pmpuan gak kn..

a little less conversation said...

gua rasa kalau lu buat ceramah bebas pasal benda ni gua gerenti mesti ada awek2 nak couple dengan lu secara terus..

Amirul Faiz said...

a little less...hahaha...2 la care loser mcm aku..duit xde..

KyRaNiE eZaTy said...

wahhh~ terbaek lah...dr.l0ve..hahaha =P

Amirul Faiz said...

kyranie...hehehe..kalu ade mslh cinta consult me ok