Total Pageviews

Wednesday, July 20, 2011

Pacuan Dua Roda dan Kebab…

First of all aku nk mintak maaf kepada semua awek2 di luar sana yang sabar menanti ketibaan entry baru aku. Sorry laa, aku bz ckit bulan ni..ade byk surat-surat kt opis nak kene antar…bese la..mcm ni la idop seorang mat dispatch.kalu ade byk surat mmg xde mase nk bukak computer ofis..nk arapkan laptop n dok kt kopitiam berhampiran mmg la xmampu plus aku mmg xde laptop..

Seblom aku bercerita pengalaman idop aku dan motor, aku sebenarmya telah diminta untuk menukarkan nama blog ni..pagi2 lagi die dah mengamuk suruh aku tukar name blog..ye la..pakai name orang kan..kene la byr royalty..tp aku x byr..aku ingt die syg aku..tp die xsyg da..menjawab kepada amukan beliau pagi ni,..

“Sorry,,,I know u read my blog today, tomorrow, the day after tomorrow or the day you went away by M2M, I used ur name at the first place was because I really miss u at that time..but I was wrong because I thought the relationship will last forever..I prefer to use this name because the followers are following this name not any  other names or even my name is khan or say my name say my name..”..(Nampak x broken English aku 2..jangan marah ye..mat dispatch mcm aku ni mane la power English..ni pon mintk boss aku editkan skit-skit..)

Berbalik kepada tajuk entry aku tadi..’pacuan dua roda dan kebab’…sbnarnya ade kesinambungan disitu..owh ya..seblom itu..berkat dari duit tabungan aku sejak aku dlahirkn..ye..sejak aku keluar dari perot ibuku aku sudah pandai menabung..berbekalkan buluh betong, aku menyimpan sebanyak 50sen 1 hari didalamnya..dan semalam..tanggal 19/7/2011, berkat 50 sen sehari selama 23 tahun setgah, aku telah pon membeli sebuah motor kapcai..itulah kenderaan pertama dalam idop aku yang mampu dibeli..ingt nk bli Fairlady warna putih..mungkin sebab aku xberapa nk putih dan duit kumpulan wang simpanan pekerjaku hanya berusia 23 tahun setengah dan susah nk g keje kn..selama ni naik rapid je..aku simpan niat aku nk bli fairlady 2 nanti..so bermula arini, aku nk simpan 60 sen sehari selama 50 tahun dari skarang ataupon awek2 kt luar yg ank-ank dato’ mcm nadia dlm cite Adnan Sempit boleh la masok meminang kalu sudi bersuamikan mat dispatch mcm aku..

Sekali lagi, berbalik kepada tajuk entry aku arini,semalam..aku ajak membe aku sorang ni..ye..kebab..atau name sebenarnya ilman ahmad..ilman 2 mksdnye orang yg berilmu tapi character kebab ni x de 1 pon yg mencerminkan die ni berilmu..mmg lemah..kelemahan die atas ckit je dari hirfi..hirfi ttp pling bwh..kebab dok sibuk terkinja-kinja nk rasmikan motor baru aku 2..aku mula-mula nk ajak lanya..tp kebab merajuk..dan menangis dipenjuru bilik…kesian aku tgk..aku suruh lanya pjuk…lantas lanya gosok2 blakang kebab dan lap air mata kebab..smbil ckp dan pjuk2 kebab..

“don’t want..dont want..dont want cry”..nmpk x English org Kuantan?power kan?..mksd lanya td ialah..”x nak..x nak..x nak nanges”..kebab pon stop nangis kt pnjuru bilik 2..trime kasih lanya sbb beralah dengan seekor mawas..so..petang smlm aku pon g la amik motor aku yg dah siap ngan kebab..kemain kebab awal-awal dah pakai sweater siap-siap..smangat punya pasal nk rasmikan motor aku..kitorang naek teksi dari subang ke PJ smlm..dalam teksi 2 jgn ckp la perangai kebab..jakun mcm xpnah naek teksi..terkinja-kinja, kejap-kejap kuar kepala kt tingkap, isap rokok dalam air-cond, geletek pakcik teksi dan mcm-mcm lagi..aku diamkan aje sikap kebab..mmg budak-budak lompat kelas mcm 2 mmg ‘gifted’ ckit.

Sesudah selesai sign-sign semua, kebab pon merasmikan motor aku smlm..slame 23 tahun menyimpan duit, last skali finishing die kebab yang rasmikan motor aku..aku suh kebab rasmi sbb aku baru ade Lesen L je..L mksdnye Lembap..aku masih bwk slow motor 2..mcm kebab dah dpt P..P mksdnye pantas..sbb 2 kebab pantas bwk motor..seronok aku dok blakang kebab naek moto smlm..aku sediekan extra service untuk mengurut blakang kebab..xsmpat nk bukak zip seluar kebab..kami telah pon smpai di rumah..sorry bab..next time ok..aku jnji xbgtau awek ko..pas smpai kt uma, pas parking motor baek punye, aku pon mengajukan soklan killer kt kebab..”bab..mane road tax motor ni?”..mencacau kebab mencari..cari punya cari,.xjumpe..rupe-rupenye road tax motor aku 2 kt tgn kanan die..bersame-same kunci..nmpk x kelemahan kebab? Lantas die trus bagi alasan..”aku pnat ckit arini..baru balik keje kan”..

Ada 1 lagi cite menarik yang aku nk smpaikan tentang motor dan kebab..sekali lagi..kelemahan kebab terserlah..dlu mase aku dok umah sewe kebab..arwah abah aku ade suruh aku blik subang kejap sbb nk amik motor..niat abah time 2 sbb nk anta motor 2 blik kmpung n nk bg kt orang kampong..time 2 aku mmg ajak kebab sbb upah kebab paling murah, die hanye memerlukan dedak dan friskis je..membe2 lain sume ltak nasik hakim la, nasik lemak jati la, McD la..cume kebab saje yg mengenakan pengeras yang rendah..

So, kami bertolak malam..aku bwk kete membe aku pulang kerumah..pas settle dinner ngan abah n mama mlm 2, dan taburkan friskis dan dedak atas pinggan kebab dan telah disapu licin oleh beliau, kami lantas pulang ke shah alam..kebab bwk motor abah aku..aku bwk kete membe aku..aku pon trus pesan kt kebab..”bab..nnti smpai shah alam isi minyak dlu tau” smbil tgnku menghulur 10 rinngit untuk duit minyak dan tol…selepas 20 mint perjalanan..kebab smpai dlu di petronas..mungkin time 2 kebab tgh isi minyk..dan aku masih dlm perjalanan pulang..dan….dlm keheningan mlm, HP Nokia 3310 aku berbunyi..trus appear name kebab..ye.kebab yang kol aku time 2..

Tapi mase kol 2 die plak bg soklan killer kt aku..”ciko..motor bapak ko ni plik laa, ade due tangki minyak, nk isi kt mane eh?yang tulis fuel atau oil?..owh ye..aku lupe..motor bapak aku 2 Yamaha 2 lejang..2 lejang ye..bukan apo kono eh jang..aku pon jwb kt kebab..”isi kt fuel la bab..oil 2 untuk 2T”..kebab pon jwb..”weh..sorry dowh,.,aku terisi kt oil, kn oil 2 bahasa melayu die minyak..”..aku trus tanye kebab balik..”kalu oil 2 minyk, fuel 2 ape bab?..kebab terkesima sebentar..”aku trus sound baek nye kebab…”weh mangkuk..oil 2 minyk…fuel 2 minyk petrol..ko skolah tinggi pon aku rase bangang ko lg tggi dari skolah ko..”..terdengar kebab mule menyedut-nyedut hingusnye..aku tau..kebab mula mengalirkan air mate..

Aku pon trus letak tepon tande garang..budget nk tnjuk macho ngan kebab..xsmpai seminit..kebab kol lg..kali ni die ckp moto xleh start…SUDAH!!!!..aduhai kebab..ko nye pasal la ni isi minyk kt tank 2T..aku trus ckp kt kebab tggu aku kt petronas 2..aku bwk motor die..bile aku smpai kt petronas 2..aku xtau nk marah atau gelak..aku smpai je sane aku trus cari kebab..aku xjumpe mule-mule..aku pusing petronas 2..baru la aku pon nmpk kebab..nmpk kebab tgh dok mencangkung, muke seposen dan pndang motor bapak aku..aku nmpk air mate bertakung kt mata kebab..xsmpai ati aku nk sound kebab..aku trus pjuk kebab…suruh die balik ngan motor die 2..aku kemudian balik ke rumah berjalan kaki smbil tolak motor abah..smpai je rumah..ketiak dan bontot aku yang basah dek kerana berpeluh…kebab trus duduk dipnjuru blik..aku pon takut nk pjuk die…

P/S : Pesanan untuk Kebab…Bab..aku xmarah ko pon laa..sory bab..ko dah keje besar skang..kene buang lemah ko 2..nnti ko akn ditindas..

Begitulah cerita pacuan dua roda dan kebab….

8 comments:

FiDaRosli, said...

adoi sumpah lawak gila.

bdk2 said...

betol ke kebab nanges btol2?

Cinta (Bukan Cinta Sebenar) said...

Haha. Adoi sumpah lawak gila.

Anonymous said...

kencing lebat nie..haha..

Amirul Faiz said...

fidarosli...hehehe..kalu xlwk x ciko laa..kena la post yg lwk2..nnti org suke dtg n bace..ilang la stress..

helmi..btol la..kebab mmg mcm 2..

cinta..apsal name cinta bukan cinta sebenar?cinta hakiki ke?..hehehe..lwak bese2 je 2...

Anonymous...ni kebab ke?..bukan eh?..mane ade kencing lebat bro..renyai-renyai je..

muhammad idlan said...

ni baru lawak bro... mawas makan friskis..lawak dowh

khairil faizi said...

hahaha xtaw la nak kesian ke nak gelak kat kebab.tp aku rase nak gelak jgk lah hahahahaha

Amirul Faiz said...

cai...bukan ko makan friskis gak ke?

bing..ko kne sosial ckit...